Web sajt http://dirclanaka.blog.rs/ zapravo je E-zine sajt namenjen srpskom, bosanskom, crnogorskom, i hrvatskom jezičkom područiju. Ovi sajtovi jesu konekcija između posetilaca u potrazi za člancima iz mnogobrojnih branši, i tvorca sajtova koji se brinu o online identitetu kompanija sa druge strane.
Iz dosadašnjeg iskustva, marketing člancima čiji neizostavni deo predstavljaju i direktorijumi članaka, dokazao se kao najsavršeniji način za bolje rangiranje sajtova na guglu.
Pojavom spiner sintakse uočava se veliki napredak u objavljivanju tekstova, a ova tehnologija dovela je do toga da je danas moguće generisati na hiljade jedinstvenih verzija članaka, i to uz poštovanje svih kodeksa publikovanja tekstova.
Sve one kompanije koje žele da dominiraju na tražilicama prinuđene su da identitet svoje kompanije predstave široj javnosti uz pomoć Ezine portala, i sve to kako bi se se što bolje pozicionirale na googlu.
dirclanaka | 17 Maj, 2012 20:59
dirclanaka | 25 April, 2012 23:07
Ukoliko ste u mogućnosti da otvorite restoran brze hrane, kalsičan restoran, palačinkarnicu, ketering službu ili neku petu vrstu ugostiteljske radnje, ono na šta uvek treba da mislite, pod uslovom da svoj ugostiteljski servis želite da obavaljate u skladu sa nekim osnovnim kodeksom poslovanja, jeste i oprema za restorane.
Ovim tekstom želim da skrenem pažnju na neka rešenja koja mogu uticati na podizanje efikasnosti ugostiteljskog posla, sa aspekta dostave hrane. Odmah da se razumemo, danas neću pričati o uređajima, stolovima, specijalnim ugostiteljskim aparatima i drugom inventaru. danas ću pričati o svakodnevnim potrošnim sitnicama, kao na primer: plastični noževi, kašike, viljuške, bockalice, čačkalice i ostale aplikacije.
Oni što zapravo želim da ukažem jeste razlika između seta ili pribora za ručavanje?
Mogu da se kladim da bi većina ljudi rekla: “Pa to su viljuška, kašika i nož”. Odmah ću vam odati tajnu i reći u čemu je caka. Ovaj odgovor može da bude tačan, ali samo kada pričamo o nekim uopštenim sitacijama (prilikom prodičnog ručka na primer). Ako govorimo o ugostiteljstvu, tada se konkretno zna šta je pribor za ručavanje, a šta set za ručavanje.
Naravno, i jedan i drugi jesu “higijenski setovi”, međutim glavna razlika leži u činjenici što se u setu za ručavanje nalaze kašika, viljuška, nož i salveta, dok pribor za ručavanje ne podrazumeva kašiku.
Šta bi to moglo da znači za ketering biznis? Pa znate kako, iz razloga što je sve uredno spakovano vaši radnici će isporuku pripremiti hitrije i sigurnije, organizacija posla će biti na višljem nivou, a gotov proizvod će biti ozbiljniji. Ako se bavite dostavom hrane, plastični escajg je nešto na šta treba da obratitite izuzetnu pažnju.
Ponekad setovi i probor ne odgovaraju usluzi koja se obavlja. Ili nisu adekvatni uz jelo koje se uslužuje, ili su iz ekonomskih razloga neopravdani. Tom prilikom najiskusnije je da se plastične kašike, viljuške, ili noževi kupuju u rinfuzu.
dirclanaka | 14 Mart, 2012 17:07
Posude od aluminijuma zapravo su napravljene od alu folije, a koriste se za pripremanje raznorazne vrste prehrambene robe, kao što su pice, pogače, kuvana jela, proizvodi od mesa itd. Naravno, pogodne su i za skladišenje prehrambenih proizvoda.
Bez obzira na to što su aluminijumske posude predviđene za jednokratnu upotrebu, nakon upotrebe se mogu temeljno očisti, a nakon toga ponovo upotrebljavati. Alu posude mogu biti dobro rešenje za pečenje peciva, a hleb pripremljen u alu posudama se može odmah servirati.
Zahvaljujući svojim karakteristikama, aluminijumske posude se mogu upotrebljavati i kao vatrostalno posuđe. Zbog svoje lakoće, alu posude je moguće koristiti za merenje težine hrane.
Folije nude širok izbor mogućnosti za čuvanje kuvanih jela i sirove hrane. Folije održavaju hranu svežijom i sigurnijom, a zbog ovih osobina folija je omiljeni izbor za pakovanje farmaceutskih proizvoda, kućne hemije, pečuraka, slatkiša, ali i mnogih drugih proizvoda. Streč folija za pakovanje je idealna za prehrambenu robu poput sendviča i sireva. Streč folije održavaju svežinu jela u određenom periodu vremena i sprečavaju da se neprijatni mirisi šire u rancu ili frižideru, kao i da se mešaju sa mirisima ostalih namirnica.
Streč folija za pakovanje prehrambenih proizvoda karakteristična je za upotrebu iz sledećih razloga:
• Veoma niska cena finalizacije proizvoda- ako se uporedi sa ostalim tehnikama pakovanja hrane.
• Veoma je pogodna za pakovanje masnih proizvoda.
• Providna je – upakovana hrana se odlično vidi.
• Nepropušta kiseonik i ugljen-dioksid, pa su tako upakovani proizvodi zaštićeni od buđi i vlage. Pored toga, streč folija štiti proizvod od sušenja, kvarenja i mešanja sa drugim mirisima.
• Proizvod zadržava svežinu
• Ističe proizvod zato što se se folija prilagođava obliku proizvoda.
PVC folija se svakodnevno konzumira u proizvodnji i distribuciji ribe, povrća i malina.
Ostale karakteristike streč folije su:
• Dosta se rasteže
• Sjaj i transparentnost
• Čvrsto drži i jako zaptiva proizvod
Pekarski papir je veoma otporan na tečnost i mast, a koristi se u procesu pečenja zato što je veoma otporan na toplotu. Karakteriše ga površina koja nedozvoljava da se proizvod zalepi za nju, i baš zbog toga pleh iz rerne ostaje čist, a proizvod se veoma jednostavno može ukloniti sa papira. Pekarski papir se tretira kiselinom u procesu proizvodnje, a razlog tome je što mu treba veća stabilnost i otpornost na visoke temperature. U daljem procesu proizvodnje papir se pokriva materijalom koji je otporan na prilepljivanje, kako bi se sprečilo da se hrana zalepi za njega.
Papir za pečenje može se bezbedno upotrebljavati na temperaturama do 200-250 °C– zavisno od namene papira. Na većim temperaturama papir dobija na čvrstini i dobija tamno braon boju.
Kod pekarskog papira obe strane su funkcionalno identične, pa je praktično svejedno koja će strana biti ka gore ili dole prilikom korišćenja.
Pekarski papir je nezamenljiv pomoćnik sadašnje “domaćice”, a koristi se za pečenje raznoraznih peciva, na primer: kolačići, pite i patišpanji za torte.
Najzanimljivija funkcija papira za pečenje je ta da je nelepljiv. Iz tog razloga proces pečenja ne zahteva podmazivanje pleha, a ispečen proizvod se može lako odvojiti.
Mesarski papir se prevashodno koristi za pakovanje proizvoda od mesa, obično je sivkaste ili beličaste boje, a jedna strana mu je plastificirana. Osnovna uloga ovog papira je da se omogući bezbedan transport od prodavnice do mesta konzumiranja proizvoda.
Mesarski papir je moguće koristi i u druge svrhe. Neretko ga koriste zanatlije i umetnici prilikom zatvaranja ramova na slikama, zato što je jeftin i čvrst, i zato što se prodaje u širokim rolnama. Firme koje rade selidbe često koriste mesarski papir za oblaganje umetnina od porcelana i stakla zarad bezbednijeg čuvanja prilikom selidbe.
dirclanaka | 03 Januar, 2012 10:02
Slana terapija ili terapija u podzemnoj slanoj pećini jeste komplementarna i konvencionalna metoda za lečenje astmne, bronhitisa i mnogobrojnih respiratornih bolesti, koja se na evropskom kontinentu upražnjava dugi niz godina.
Zahvaljujući ovoj široko priznatoj metodi isceljenja danas smo svedoci kućnih linija proizvoda koji su razvijeni u svrhe ovih terapija. Aerosolima koje su neizostavni deo svake slane terapije, proizvode se sićušne- mikro čestice soli koje se sjedinjavaju sa vazduhom, što omogućava njihovo lako udisanje. Ove čestice imaju veličinu manju od 5 mikrona, a u većini slučajeva su čak ispod 1 mikrometra, što im omogućava da lako prodru do disajnih organa.
Za so je klinički dokazano da ima protivupalnu i antibakterijsku moć. Ova svojstva prirodnih soli pomažu osobama sa simptomima gušenja i smanjuju zapaljenje sluznice respiratornih puteva apsorbujući vodu iz tkiva i ubijanjem bakterija.
Aerosoli sadrže visokokoncentrovane negativno naelektrisane jone soli, a zbog tog svojstva im je omogućeno da se lako sjedine sa pozitivno nalelektrisanom sluzokožom, čime se povećava i njihova efikasnost.
U zatvorenom prostoru aerosolima se omogućava da pozitivno naelektrisane trunke dima, gljivica, prašine, i drugih alergena, vežu za negativno naelektrisane jone soli i tako ih unište.
Haloterapija daje benefite isključivo korišćenjem prirodne kamene soli iz slanog rudnika. Terapija solju je jednostavna, a sve što je potrebno uraditi jeste izložiti se prostoru u kojem postoji koncentracija aerosoli.
Slana soba i terapija su nebrojeni broj puta pokazale i dokazale povoljne efekte kod mnogobrojnih respiratornih oboljenja kao što su: bronhijalna astma, sinuzitis, pušački kašalj, alergije i td. Izlaganje česticama aerosoli utiče na visoko podizanje respiratornog imuniteta. Kod nekih respiratornih problema korist se može primetiti nakon svega par tretmana.
U slučaju nekih respiratornih bolesti astma može biti veoma opasna. Lica koja boluju od napada na žalost mogu da osete kao da nisu u mogućnosti da dođu do daha, a to se u najčešćem broju slučajeva i dešava. Ponekad ovi napadi mogu biti izuzetno ozbiljni da osoba može čak i da umre ako nema dovoljno snage.
Kako su mnogi respiratorni bolesnici pronašli rešenje u terapiji solju, tako je sve veći broj ljudi počeo da se okreće ovom drevnom načinu lečenja.
dirclanaka | 22 April, 2011 12:51
dirclanaka | 08 April, 2011 03:47
dirclanaka | 04 Januar, 2011 19:09
Do marta meseca 2010. godine do kada je bio raspisan konkurs za predaju zahteva za legalizaciju objekata, na teritoriji Republike Srbije predato je preko 700.000 molbi, dok u Ministarstvu urbanizna i prostornog planiranja prognoziraju da je nelegalno izgrađenih nekretnina čak preko 800 hiljada.
Vodeći se rečima licenciranih projektnih inћenjera iz Beograda, a na osnovu stečenog iskustva sa završenim legalizacijama, pozamantan broj vlasnika nelegalno sagrađenih objekata potpumo je bio neinformisan o proceduri legalizacije, kao i o porebnoj dokumentaciji da bi se legalizacija objekata uspešno sprovela.
Moћe se izvući zaključak da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata nisu shvatili poruku države. Iz tog razloga, narednih par reči govore o tome šta se može dogoditi sa onima koji ne iskoriste priliku i ne legalizuju svoje objekte.
Država Srbija odlučno je rešila da elimiše problem velikog broja bespravno sagrađenih nekretnina tako što će ovaj proces moći da se sprovede sa minimumom prateće dokumentacije i po najnižim cenama.
Kao što to uvek biva, utvrđeni su kriterijumi na osnovu kojih se nepokretnosti mogu legalizovati. Tako, na primer, ako se nekretnina nalazi na poziciji gde se planira izgradnja nekog važnog infrastrukturnog objekta, ili se nalazi na klizištu, zemljištu sklonom poplavama i slično, onda takvu nepokretnost nije moguće legalizovati i vrlo je verovatno da će takvi objekti biti uklonjeni. Naravno, svi vlasnici nelegalno izgrađenih objekata koji tokom ove akcije ne legalizuju svoje nepokretnosti, mogu očekivati sličnu reakciju države, a vrlo lako može da se desi da će nepokretnosti moći da legalizuju po znatno većoj ceni, ili će se naći na listi za rušenje.
Kako na siguran način prikupiti dokumentaciju za legalizaciju objekta?
Na prikupljanju i izradi dokumentacije treba da sarađuju dva subjekta: vlasnik objekta i licencirani inženjer projektant. Vlasnik objekta pre nego što se obrati licenciranoj agenciji, pod uslovom da je podneo zahtev za legalizaciju do marta meseca 2010 godine, treba da obezbedi sledeću dokumentaciju:
1. Dokaz o svojini zemljišta
2. Kopija plana parcele iz katastra
3. Geodetski snimak objekta na parceli
Sa tako prikupljenom dokumentacijom licencirani projektant može da započne izradu ostalih dokumenata. Od opštine do opštine može se desiti da je potreban jedan dokument više ili manje, što dalje utiče na cenu legalizacije.
U svakom slučaju, bez licenciranog projektanta ne može se legalizovati objekat. Jednostavno, neko mora da garantuje i lupi svoj pečat odgovonosti.
Ovaj post je objavljen pod rednim brojem: APX:71-44-318
dirclanaka | 25 Decembar, 2010 17:21
| « | Decembar 2025 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 | ||||