Direktorijum Članaka

Web sajt http://dirclanaka.blog.rs/ zapravo je E-zine sajt namenjen srpskom, bosanskom, crnogorskom, i hrvatskom jezičkom područiju. Ovi sajtovi jesu konekcija između posetilaca u potrazi za člancima iz mnogobrojnih branši, i tvorca sajtova koji se brinu o online identitetu kompanija sa druge strane.

Iz dosadašnjeg iskustva, marketing člancima čiji neizostavni deo predstavljaju i direktorijumi članaka, dokazao se kao najsavršeniji način za bolje rangiranje sajtova na guglu.

Pojavom spiner sintakse uočava se veliki napredak u objavljivanju tekstova, a ova tehnologija dovela je do toga da je danas moguće generisati na hiljade jedinstvenih verzija članaka, i to uz poštovanje svih kodeksa publikovanja tekstova.

Sve one kompanije koje žele da dominiraju na tražilicama prinuđene su da identitet svoje kompanije predstave široj javnosti uz pomoć Ezine portala, i sve to kako bi se se što bolje pozicionirale na googlu.

Uloga plastične ambalaže za hranu u funkciji dostave dezarata i poslastica

dirclanaka | 17 Maj, 2012 20:59

Dostavljanje hrane na bezbedan i zanimljiv način veoma je povezano sa promocijom prehrambenih proizvoda korišćenjem specijalno izrađene ambalaže, koja pored termičke i bezbednosne funkcije treba da obavlja i marketinšku funkciju privlačenjem pogleda mušterija. Kako bi se sve ovo i obezbedilo potrebno je imati saznanja o rizicima koje je potrebno izbeći, kao i par tehničkih zahteva koje je takođe potrebno uzeti u obzir.

Poslastice kao što su kolači i torte skloni su da se lako oštete ukoliko nisu adekvatno upakovani pre transporta i isporuke. Interesantne plasticne posude mogu se nabaviti u mnogobrojnim formama i veličinama, zbog čega je ambalažu za kolače i torte pogodnu svim potrebama, relativno lako pronaći. Mnogobrojne kutije, kao što su zvona za torte, mogu se prilagoditi potrebama svake poslastičarske radnje jednostavnim prilepljivanjem štampanog materijala kompanije.

Kada je reč o pakovanju toplih poslastica, potrebna je posebna plastična ambalaža, koja će onemogućiti izbijanje krasta i omogućiti duži rok upotrebe testa. OPS ambalaža, koja se zapravo izrađuje od poliesternih folija obezbediće sve prethodno nabrojane zahteve. OPS ambalaža svojom jačinom će obezbediti svaki poslastičarski proizvod prilikom transporta, dok će zagarantovti  kvalitet poslastice usled širokog temperaturnog područja upotrebe, koje je u rasponu od -40°C do +80°C.

Pronađite pouzdanog dobavljača

Za svaki poslastičarski biznis najbolja solucija je da se ambalaza nabavlja od pouzdanog dobavljača, po mogućstvu veleprodavaca, iz prosotog razloga zato što veleprodavci ambalažu prodaju po dosta nižoj ceni, a ponekad nude i popuste , kao i razne vrste pogodnosti ukoliko je reč o većim porudžbinama. Pored toga, mnogi od njih će biti voljni da ispoštuju sve molbe naručioca i dostave ambalažu na adresu proizvodog pogona, pa je tako moguće uštedeti značajna sredstva i vreme. Pouzdani distributeri ambalaže će u gotovo 100% slučajeva će prihvatiti da distribuiraju svoje proizvode na području cele države po principu "danas za sutra", pa tako svaka hitna porudžbina može biti prihvaćena i isporučena na vreme.

Jedna zanimljovost o plastičnom escajgu koju niste znali

dirclanaka | 25 April, 2012 23:07

Ukoliko ste u mogućnosti da otvorite restoran brze hrane, kalsičan restoran, palačinkarnicu, ketering službu ili neku petu vrstu ugostiteljske radnje, ono na šta uvek treba da mislite, pod uslovom da svoj ugostiteljski servis želite da obavaljate u skladu sa nekim osnovnim kodeksom poslovanja, jeste i oprema za restorane.

Ovim tekstom želim da skrenem pažnju na neka rešenja koja mogu uticati na podizanje efikasnosti ugostiteljskog posla, sa aspekta dostave hrane. Odmah da se razumemo, danas neću pričati o uređajima, stolovima, specijalnim ugostiteljskim aparatima i drugom inventaru. danas ću pričati o svakodnevnim potrošnim sitnicama, kao na primer: plastični noževi, kašike, viljuške, bockalice, čačkalice i ostale aplikacije.

Oni što zapravo želim da ukažem jeste razlika između seta ili pribora za ručavanje?

Mogu da se kladim da bi većina ljudi rekla: “Pa to su viljuška, kašika i nož”. Odmah ću vam odati tajnu i reći u čemu je caka. Ovaj odgovor može da bude tačan, ali samo kada pričamo o nekim uopštenim sitacijama (prilikom prodičnog ručka na primer). Ako govorimo o ugostiteljstvu, tada se konkretno zna šta je pribor za ručavanje, a šta set za ručavanje.

Naravno, i jedan i drugi jesu “higijenski setovi”, međutim glavna razlika leži u činjenici što se u setu za ručavanje nalaze kašika, viljuška, nož i salveta, dok pribor za ručavanje ne podrazumeva kašiku.

Šta bi to moglo da znači za ketering biznis? Pa znate kako, iz razloga što je sve uredno spakovano vaši radnici će isporuku pripremiti hitrije i sigurnije, organizacija posla će biti na višljem nivou, a gotov proizvod će biti ozbiljniji. Ako se bavite dostavom hrane, plastični escajg je nešto na šta treba da obratitite izuzetnu pažnju.

Ponekad setovi i probor ne odgovaraju usluzi koja se obavlja. Ili nisu adekvatni uz jelo koje se uslužuje, ili su iz ekonomskih razloga neopravdani. Tom prilikom najiskusnije je da se plastične kašike, viljuške, ili noževi kupuju u rinfuzu.

Osnovne osobine ALU, PVC i paprine ambalaže za pakovanje hrane

dirclanaka | 14 Mart, 2012 17:07

Ambalaža od aluminijumijumske folije

Rangiranjem aluminujuma kao higijenskog metala, aluminujumska ambalaža za pakovanje hrane postala je komercijalan izbor za veliki broj proizvođača prehrambene robe. Alu posude, kao što su, ćase za ketering i limene konzerve za povrće, prihvaćene su kao nezamenjivo rešenje po pitanju dostave hrane- od fabrike do krajnjeg potrošača. Prehrambene firme i kupci postali su svesni prednosti korišćenja aluminujumske ambalaže, pored velikog broja materijala za pakovanje prehrambene robe, kao što su stakleni i plastični materijali. Tehnologija pakovanja je definitivno poboljšala proces proizvodnje i distribucije prehrambene robe.

Aluminijumske posude za hranu

Tanjir od aluminijumske folijePosude od aluminijuma zapravo su napravljene od alu folije, a koriste se za pripremanje raznorazne vrste prehrambene robe, kao što su pice, pogače, kuvana jela, proizvodi od mesa itd. Naravno, pogodne su i za skladišenje prehrambenih proizvoda. Bez obzira na to što su aluminijumske posude predviđene za jednokratnu upotrebu, nakon upotrebe se mogu temeljno očisti, a nakon toga ponovo upotrebljavati. Alu posude mogu biti dobro rešenje za pečenje peciva, a hleb pripremljen u alu posudama se može odmah servirati. Zahvaljujući svojim karakteristikama, aluminijumske posude se mogu upotrebljavati i kao vatrostalno posuđe. Zbog svoje lakoće, alu posude je moguće koristiti za merenje težine hrane.

Folije od aluminijuma

Alu folija ima izuzetno široku primenu u domaćinstvu, a najviše se upotrebljava za uvijanje hrane prilikom zamrzavanja. Alu folija u potpunosti čuva hranu od svetla, ostalih mirisa, pa čak i od vlage, a to sve su i glavni razlozi njene upotrebe u konzervaciji hrane i pića. Pa čak i kada je veoma tanka, ona pruža izvanrednu zaštitu u cilju održanja ukusa i karakteristika namirnica. Aluminijumska folija za pakovanje  je dosta otporna na stvaranje vodene pare, nasuprot ostalim materijalima koji se koriste u prehrani. To znači da je najefikasnija u sprečavanju gubitka vlage iz prehrambenih proizvoda, a zašto se može i smatrati da aluminijumska folija ima bolje karakteristike u odnosu na plastičnu foliju, bar kada se radi o skladištenju namirnica na neodređeni period vremena.

Streč folija za pakovanje prehrambene robe

Folije nude širok izbor mogućnosti za čuvanje kuvanih jela i sirove hrane. Folije održavaju hranu svežijom i sigurnijom, a zbog ovih osobina folija je omiljeni izbor za pakovanje farmaceutskih proizvoda, kućne hemije, pečuraka, slatkiša, ali i mnogih drugih proizvoda. Streč folija za pakovanje je idealna za prehrambenu robu poput sendviča i sireva. Streč folije održavaju svežinu jela u određenom periodu vremena i sprečavaju da se neprijatni mirisi šire u rancu ili frižideru, kao i da se mešaju sa mirisima ostalih namirnica.

Streč folija za pakovanje prehrambenih proizvoda karakteristična je za upotrebu iz sledećih razloga:

• Veoma niska cena finalizacije proizvoda- ako se uporedi sa ostalim tehnikama pakovanja hrane.

• Veoma je pogodna za pakovanje masnih proizvoda.

• Providna je – upakovana hrana se odlično vidi.

• Nepropušta kiseonik i ugljen-dioksid, pa su tako upakovani proizvodi zaštićeni od buđi i vlage. Pored toga, streč folija štiti proizvod od sušenja, kvarenja i mešanja sa drugim mirisima.

• Proizvod zadržava svežinu

• Ističe proizvod zato što se se folija prilagođava obliku proizvoda.

PVC folija se svakodnevno konzumira u proizvodnji i distribuciji ribe, povrća i malina.

Ostale karakteristike streč folije su:

• Dosta se rasteže

• Sjaj i transparentnost

• Čvrsto drži i jako zaptiva proizvod

Pekarski papir

Pekarski papir je veoma otporan na tečnost i mast, a koristi se u procesu pečenja zato što je veoma otporan na toplotu. Karakteriše ga površina koja nedozvoljava da se proizvod zalepi za nju, i baš zbog toga pleh iz rerne ostaje čist, a proizvod se veoma jednostavno može ukloniti sa papira. Pekarski papir se tretira kiselinom u procesu proizvodnje, a razlog tome je što mu treba veća stabilnost i otpornost na visoke temperature. U daljem procesu proizvodnje papir se pokriva materijalom koji je otporan na prilepljivanje, kako bi se sprečilo da se hrana zalepi za njega.

Papir za pečenje može se bezbedno upotrebljavati na temperaturama do 200-250 °C– zavisno od namene papira. Na većim temperaturama papir dobija na čvrstini i dobija tamno braon boju.

Kod pekarskog papira obe strane su funkcionalno identične, pa je praktično svejedno koja će strana biti ka gore ili dole prilikom korišćenja.

Pekarski papir je nezamenljiv pomoćnik sadašnje “domaćice”, a koristi se za pečenje raznoraznih peciva, na primer: kolačići, pite i patišpanji za torte.

Najzanimljivija funkcija papira za pečenje je ta da je nelepljiv. Iz tog razloga proces pečenja ne zahteva podmazivanje pleha, a ispečen proizvod se može lako odvojiti.

Papir za mesare

Mesarski papir se prevashodno koristi za pakovanje proizvoda od mesa, obično je sivkaste ili beličaste boje, a jedna strana mu je plastificirana. Osnovna uloga ovog papira je da se omogući bezbedan transport od prodavnice do mesta konzumiranja proizvoda.

Mesarski papir je moguće koristi i u druge svrhe. Neretko ga koriste zanatlije i umetnici prilikom zatvaranja ramova na slikama, zato što je jeftin i čvrst, i zato što se prodaje u širokim rolnama. Firme koje rade selidbe često koriste mesarski papir za oblaganje umetnina od porcelana i stakla zarad bezbednijeg čuvanja prilikom selidbe.

Slani tretmani i slane sobe - prirodna efikasna borba protiv astme i bronhitisa!

dirclanaka | 03 Januar, 2012 10:02

Slana terapija ili terapija u podzemnoj slanoj pećini jeste komplementarna i konvencionalna metoda za lečenje astmne, bronhitisa i mnogobrojnih respiratornih bolesti, koja se na evropskom kontinentu upražnjava dugi niz godina.

Zahvaljujući ovoj široko priznatoj metodi isceljenja danas smo svedoci kućnih linija proizvoda koji su razvijeni u svrhe ovih terapija. Aerosolima koje su neizostavni deo svake slane terapije, proizvode se sićušne- mikro čestice soli koje se sjedinjavaju sa vazduhom, što omogućava njihovo lako udisanje. Ove čestice imaju veličinu manju od 5 mikrona, a u većini slučajeva su čak ispod 1 mikrometra, što im omogućava da lako prodru do disajnih organa. 

Zašto so i zašto baš slana soba? 

Za so je klinički dokazano da ima protivupalnu i antibakterijsku moć. Ova svojstva prirodnih soli pomažu osobama sa simptomima gušenja i smanjuju zapaljenje sluznice respiratornih puteva apsorbujući vodu iz tkiva i ubijanjem bakterija. 

Aerosoli sadrže visokokoncentrovane negativno naelektrisane jone soli, a zbog tog svojstva im je omogućeno da se lako sjedine sa pozitivno nalelektrisanom sluzokožom, čime se povećava i njihova efikasnost.

U zatvorenom prostoru aerosolima se omogućava da pozitivno naelektrisane trunke dima, gljivica, prašine, i drugih alergena, vežu za negativno naelektrisane jone soli i tako ih unište.

Haloterapija daje benefite isključivo korišćenjem prirodne kamene soli iz slanog rudnika. Terapija solju je jednostavna, a sve što je potrebno uraditi jeste izložiti se prostoru u kojem postoji koncentracija aerosoli.

Slana soba i terapija su nebrojeni broj puta pokazale i dokazale povoljne efekte kod mnogobrojnih respiratornih oboljenja kao što su: bronhijalna astma, sinuzitis, pušački kašalj, alergije i td. Izlaganje česticama aerosoli utiče na visoko podizanje respiratornog imuniteta. Kod nekih respiratornih problema korist se može primetiti nakon svega par tretmana.

U slučaju nekih respiratornih bolesti astma može biti veoma opasna. Lica koja boluju od napada na žalost mogu da osete kao da nisu u mogućnosti da dođu do daha, a to se u najčešćem broju slučajeva i dešava. Ponekad ovi napadi mogu biti izuzetno ozbiljni da osoba može čak i da umre ako nema dovoljno snage.

Kako su mnogi respiratorni bolesnici pronašli rešenje u terapiji solju, tako je sve veći broj ljudi počeo da se okreće ovom drevnom načinu lečenja.

Opština Foča i Rafting Tarom

dirclanaka | 22 April, 2011 12:51

Opština Foča se nalazi u jugoistočnom dijelu BiH i predstavlja dio entiteta Republike Srpske. Sa površinom od 1.115 km² ova opština jedna je od najvećih u RS i BiH. Južna i istočna granica opštine Foča predstavljaju ujedno i granicu sa susednom republikom Crnom Gorom, na sjeveroistoku Foča se graniči sa opštinom Čajniče, na sjeveru sa opštinom Goražde koja se nalazi u Federaciji BiH, dok se na zapadu graniči sa opštinom Kalinovik, ana jugozapadu sa opštinom Gacko.
 
Foča je smještena na nadmorskoj visini oko 400 metara (kanjonske doline, riječne kotline i polja) i 2.386 m (planinska bila i površi). S obzirom na karakter reljefa, na njenom području je zastupljena planinska klima, dok u dolini rijeke Drine vlada umjereno-kontinentalna klima. 

Najveći dio površine opštine pokriven je šumskim i poljoprivrednim zemljištem. Treba pomenuti i velike količine površinskih voda, te bogatstvo u mineralnim sirovinama i uglju. Na području opštine nalazi se N.P. „Sutjeska“ u kojem se nalaze prašuma Perućica, planina Zelengora i planina Maglić, kanjon prijelepe rijeke Tare koji ova opština dijeli sa susjednim crnogorskim opštinama, niz planinskih jezera bogatih ribom, te mnogobrojni-značajni rezervati prirode (rariteti, endemi, parkovi i sl). Zbog svega navedenog,Foča je opština sa izuzetno velikim avanturistickim potencijalom, a jedno od osnovnih obilježja turističke ponude je rafting Tarom.

Rijeka Tara izvire u Crnoj Gori, ispod planinskih vrhova Komova na nadmorskoj visini od 1850 m, a posljednjih 25 kilometara toka protiče kroz teritoriju Opštine Foča, gdje zajedno sa Pivom nastaje Drina. Tara je veoma čista, prozirna, smaragdno zelena ili  cijan plava, brza planinska rijeka, pitka cijelim svojim tokom. Kanjon Tare dug je nekih osamdesetak kilometara, dubok i do 1300 metara. Kanjon Tare je po veličini drugi kanjon u svijetu, tik poslije Velikog Kanjona u Koloradu. Reka Tara je izuzetna iz više razloga. Njena voda, sa temperaturom koja ljetnjem periodu u prosjeku ne prelazi 14°C, izuzetno je čista i predstavlja najveći evropski prirodni rezervoar pitke vode. Iz tog razloga Taru nazivaju „Suza Evrope“.

Zbog izuzetne ljepote, i prekrasnih predjela rijeka Tara je 1977. god., uvrštena u Ekološki rezervat biosfere svijeta na projektu „Biosfera i čovjek“, a 1980. godine kanjon rijeke Tare upisan je na listu UNESKO, Svjetske baštine prirodnih dobara.

Prvi organizovani rafting na Tari, zvanično se desio 1964. godine.

Danas se turisti Tarom nadmeću u gumenim čamcima sa celokupnom profesionalnom opremoma koja podrazumeva neoprenska odjela, obuću, zaštitne kacige, pojaseve za spasavanje, vesla... 

Čamcima upravljaju iskusni i obučeni skiperi, koji posjeduju sertifikat svjetske rafting asocijacije, tako da je spust, uprkos snazi i jačini rijeke, prilično bezbjedan. Svakako, svi rafteri moraju pomno slušati upute i savjete skipera. Rafting najdubljim kanjonom u Evropi, je prepoznatljiv turistički proizvod. Nezaboravan je i neponovljiv doživljaj za sve ljubitelje avanturizma, izazova i dodatne doze adrenalina.

Da je Tara pogodna rijeka za rafting pokazuje i svjetsko prvenstvo u raftingu, koje se odigralo 2009. godine. Na njemu je učestvovalo preko 500 takmičara iz 35 zemalja svijeta, a na Tari je održana najzahtjevnija disciplina - spust. Prirodne ljepote ovog područja, kao i veoma gostoljubivi domaćini oduševili su sve sportiste i turiste koji su prisustvovali najvećoj smotri raftera na “divljim” vodama.

Par stvari koje biste trebali da znate ako idete na rafting Tarom

dirclanaka | 08 April, 2011 03:47

Ako ste konačno doneli odluku da odete na rafting Tarom i osetite čari netaknute prirode, ili pak doživite nezaboravne trenutke ispunjene neverovatnom pozitivnom energijom, narednih par pasusa vam mogu pomoći, generalno, oko celokupne organizacije rafting avanture. Počevši od pripreme putovanja, potrebština koje je poželjno imati, destinacija koje je greota ne posetiti, i svakako, avantura koje ne bi trebalo propustiti.

Ne izuzimajući činjenicu da reka Tara svojim celokupnim tokom teče kroz Crnu Goru, ekspolatisanjem njenih lepota bave se i organizacije iz Republike Srpske. Tako se već na samom početku možete naći pred nedoumicom, koju od tih država odabrati za domaćina, a potom i koji rafting kamp posetiti.

Sezona raftinga na Tari startuje prvog maja i traje sve do kraja septembra. U tom periodu (od oko 6 meseci) dotok vode u Taru iz meseca u mesec se znatno smanjuje, a to je u direktnoj zavisnosti sa topljenjem snežnih padavina. Ako je zima Dobra, rafting Tarom će biti svakako bolji.

Kao najuzbudljivije mesece za rafting Tarom naveo bih mesece: maj i jun. Adrenalin na Tari u maju mesecu ne može se meriti sa adrenalinom koji vas drma u bukovima tokom bilo kog drugog meseca u godini, ali treba imati u vidu da su u maju temperature znatno niže, pa je pametno da svako sa sobom ponese koji decilitar dobre domaće rakije. Uveče baš zna da zahladni, pa je topla odeća svakako potrebna i dobrodošla.

U julu i avgustu mesecu na Tari je pravi raj. Temperature tokom dana znaju da premaše 35-i podeljak na celzjusovoj sklali, dok boja reke dobija pravi smaragni sjaj. U tom ambijentu sigurno ne biste poželeli da vam fotoaparat nije pri ruci. Bez obzira što je letnji period, temperature u noćnim satima mogu znatno da opadnu. Planina. Tara koja teče u neposrednoj blizini, takođe, ima svoj uticaj. Jednom rečenicom opisano: "Odeće nikad nije dovoljno ako idete na rafting Tarom".

Na vodi vam mogu zatrebati razne stvarčice: cigare, upaljač, digitalni fotoaparat, rakija, jelen pivo, suva majica... a neke od tih stvarčica ne bi valjalo da se pokvase. Iz tog razloga, pre polaska na rafting Tarom treba razmišljati o kvalitetnoj najlon kesi za zastitu stvari od vode, a najpametnije je imati plastično bure sa poklopcem. Neki ljudi su se dobro dosetili pa su svoje fotoaparate čuvali u malim kineskim plastičnim posudama za hranu. Garantovano znate na koje mislim? Ima ih u komletu od najmanje do najveće, imaju poklopce, i najbolje su su za neku salatu :)

Ako ste se kao ljubtelj prirode zatekli u N.P. Sutjeska, nemojte uzalud gubiti vreme. Priroda ni na Zelengori nije bila štedljiva. Isplanirajte obilazak Trnovačkog jezera, idite na Belo i Crno jezero. Tu je još par jezera od kojih treba nabrojati: Orlovačko, Borilovačko, Kotlarničko, Štirijsko, i Jugovo- jedino veštačko jezero.

Ako se zaputite na Trnovačko jezero, nemojte zaboraviti da zastanete u Perućici radi uživanja u pogledu na vodopad Skakavac. Obilazak Perućice - jedine prašume u Evropi, jeste još jedna mogućnost, a ukoliko se desi da se odlučite za trekking i obilaske jezera ili prašume, adekvatna planinarska obuća i odeća su vam više nego neophodne. Pešačke staze do Trnovačkog jezera su stenovite te svakooskudevanje kvalitetne obuće utiče na rizik povrede i pada. Usponi i nizbrdice u dobrom delu pešačke maršute su strmi što usporava kretanje. Svakako, utiče i na zamor. Paradoks je što vam tada peškir i kupaćke gaćke mogu zatrebati ako ste se uputili na neko jezero. Dakle, jedan dobar ranac za hranu, vodu, peškir, kupaće gaće, majicu, i par čokoladica , i sve to u slučaju da planirate jednodnevni izlet.

Mobilni telefoni najčešće nemaju prijem, ustvari, u devedeset pet posto slučajeva mobilni telefon ne možete koristiti . Samo na nekim mestima je moguće pronaći prijem.

U zavisnosti od godišnjeg doba, možete naleteti na divlje jagode i borovnicu. To su samo neke od jestivih biljaka. Ako ste iskusan nutricionista, razne vrste gljiva su vam uvek na raspolaganju, kao i mnogobrojno drugo voće i povrće. Treba naglasiti i to da u ovim krajevima postoji veliki broj izvora koji u najvećem broju slučajeva obiluju pijaćom vodom.

Sada kada znate kako možete isplanirati svoje vreme, koje destinacije vredi posetiti, i avanture koje možete isplanirati i tako iskoristiti masksimum od vašeg odlaska na rafting Tarom 2011. godine, ostalo je još da vas posavetujem da nezaboravite da ličnu kartu ili pasoš zbog prelazaka preko graničnih prelaza. Kada sam već kod graničnih prelaza... zanimljivo je to da odlazak na Trnovačko jezero podrazumeva prelazak državne granice Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore. Najjednostavniji i najkraći putevi do Trnovačkog jezera koje se nalazi u Crnoj Gori, vode preko BiH.

Kako legalizovati nepokretnosti tokom aktuelne legalizacije objekata?

dirclanaka | 04 Januar, 2011 19:09

Do marta meseca 2010. godine do kada je bio raspisan konkurs za predaju zahteva za legalizaciju objekata, na teritoriji Republike Srbije predato je preko 700.000 molbi, dok u Ministarstvu urbanizna i prostornog planiranja prognoziraju da je nelegalno izgrađenih nekretnina čak preko 800 hiljada.

Vodeći se rečima licenciranih projektnih inћenjera iz Beograda, a na osnovu stečenog iskustva sa završenim legalizacijama, pozamantan broj vlasnika nelegalno sagrađenih objekata potpumo je bio neinformisan o proceduri legalizacije, kao i o porebnoj dokumentaciji da bi se legalizacija objekata uspešno sprovela.

Moћe se izvući zaključak da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata nisu shvatili poruku države. Iz tog razloga, narednih par reči govore o tome šta se može dogoditi sa onima koji ne iskoriste priliku i ne legalizuju svoje objekte.

Država Srbija odlučno je rešila da elimiše problem velikog broja bespravno sagrađenih nekretnina tako što će ovaj proces moći da se sprovede sa minimumom prateće dokumentacije i po najnižim cenama.

Kao što to uvek biva, utvrđeni su kriterijumi na osnovu kojih se nepokretnosti mogu legalizovati. Tako, na primer, ako se nekretnina nalazi na poziciji gde se planira izgradnja nekog važnog infrastrukturnog objekta, ili se nalazi na klizištu, zemljištu sklonom poplavama i slično, onda takvu nepokretnost nije moguće legalizovati i vrlo je verovatno da će takvi objekti biti uklonjeni. Naravno, svi vlasnici nelegalno izgrađenih objekata koji tokom ove akcije ne legalizuju svoje nepokretnosti, mogu očekivati sličnu reakciju države, a vrlo lako može da se desi da će nepokretnosti moći da legalizuju po znatno većoj ceni, ili će se naći na listi za rušenje.

Kako na siguran način prikupiti dokumentaciju za legalizaciju objekta?

Na prikupljanju i izradi dokumentacije treba da sarađuju dva subjekta: vlasnik objekta i licencirani inženjer projektant. Vlasnik objekta pre nego što se obrati licenciranoj agenciji, pod uslovom da je podneo zahtev za legalizaciju do marta meseca 2010 godine, treba da obezbedi sledeću dokumentaciju:

1. Dokaz o svojini zemljišta

2. Kopija plana parcele iz katastra

3. Geodetski snimak objekta na parceli

Sa tako prikupljenom dokumentacijom licencirani projektant može da započne izradu ostalih dokumenata. Od opštine do opštine može se desiti da je potreban jedan dokument više ili manje, što dalje utiče na cenu legalizacije.

U svakom slučaju, bez licenciranog projektanta ne može se legalizovati objekat. Jednostavno, neko mora da garantuje i lupi svoj pečat odgovonosti.

Ovaj post je objavljen pod rednim brojem: APX:71-44-318

Čestitamo!

dirclanaka | 25 Decembar, 2010 17:21

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb